vrijdag 3 februari 2012

Ushuaia - Puerto Natales


We zijn nu twee weken onderweg sinds ons vertrek uit Ushuaia. Het fietsen bevalt ons goed

WEER EN WIND
We hebben ervoor gekozen om van zuid naar noord te fietsen in verband met de seizoenen. Wat betreft de richting van de wind is dat niet zo´n handige keuze. De wind waait hier namelijk onafgebroken met een stormkracht. Zowel de richting als de sterkte van de wind varieert nauwelijks. De richting waarin wij fietsen is ook bijna de hele tijd hetzelfde, namelijk er tegenin! De weinige fietsers die vanaf de goede kant komen, fietsen dan ook minstens twee (drie, vier, vijf) keer zo snel. En wij maar ploeteren! De eerste dag ging top; 95 km, vanaf toen ging het bergafwaarts, spreekwoordelijk dan... Op de vijfde fietsdag was ons gemiddelde gedaald tot zo´n 4,4 km per uur! Na even rekenen bleek dat de volgende 100 km (door hetzelfde landschap) ons nog minimaal 4 dagen zou gaan kosten. Een Argentijns gezin met een camper wilde ons wel meenemen toen we uitgeput in de berm zaten en we ons voor de camper wierpen! Ja… Het waait écht hard! Wat betreft regen, temperatuur en zon zit het ons gelukkig wel mee. Onze regenpakken zijn nog maar één dag uit de tas geweest en de temperatuur is perfect!

OP DE WEG
Er wordt door veel mensen naar ons getoeterd. In het begin dachten we dat we iets fout deden. Al snel hadden we in de gaten dat er ook duimen opgestoken werden en dat de mensen vrolijk zwaaiden. Er worden ook regelmatig foto´s van ons gemaakt. Eén vrachtwagenchauffeur stopte daarvoor zelfs midden op de weg! Ze vinden ons dus wel grappig (of sukkels!) en gaan gelukkig goed aan de kant. Dat is mooi, want van een vluchtstrook hebben ze hier nog niet gehoord. Wel van een berm met keien die niet écht lekker fietst. Meestal rijden we op asfalt of betonplaten, maar ook zijn we al over onverharde wegen gestuiterd. De linkerkant van de weg is daar vaak veel minder hobbelig. Dat zeggen we niet omdat wij réchts fietsen, we fietsen echt vaak aan de linkerkant van de weg! Waarom de weg daar beter  is snappen we niet precies, maar we maken er graag gebruik van!

HUISJE
Zowel de Argentijnse als de Chileense bevolking is erg vriendelijk voor ons. Dat maakt het vinden van een slaapplaats relatief makkelijk. We hebben onze tent al opgezet: eenmaal op een zogenaamde camping (4 euro per nacht, was ook niet meer waard); tweemaal in het wild; tweemaal in de tuin van een estancia (een schapenboerderij); in een schuurtje bij de carabineros de Chile (politie); en in de tuin van een hotel. We hebben verder al in een vies hostel, een erg goed hostel (nu), een hotel (waar we in een badkuip onze kleren hebben gewassen) en in een sportcentrum geslapen. Waar we slapen maakt eigenlijk niet zoveel uit, want we slapen zodra ons hoofd het kussen raakt!

BOOMPJE
De landschappen zijn afwisselend heel mooi en vrij saai (we leggen per dag korte afstanden af). Het is eigenlijk niet vergelijkbaar met iets dat we al kennen. Misschien een beetje met de Lofoten in Noorwegen, maar dan ruiger. Vaak denken we aan Afrika, vanwege de leegte en de scheef gewaaide bomen. Soms zelfs aan de Veluwe…

BEESTJE
Omdat we zo tergend langzaam gaan, zien we allerlei beesten. We waren helemaal blij toen we onze eerste alpaca´s zagen (wat later guanaco´s bleken te zijn)! We zien een heleboel hele grote roofvogels/aaseters, waaronder condors en caracara´s. Deze week vloog er een grote roofvogel op 5 meter (!) afstand een stukje met ons mee! Supergaaf om te zien! Later die dag hoorden we dat deze vogel echter best gevaarlijk is en ook wel eens mensen aanvalt... Loopvogels zijn hier ook; nandu´s (struisvogels), met baby´s! Uitendelijk zagen we ook de echte alpaca´s, de fluffies! Vossen ook nog, net als het gebruikelijke vee: schapen, koeien en paarden. Het verschil met Nederland is wel dat het vee er hier beter uitziet. De beesten lopen altijd buiten. Ze zijn veel schuwer en veel actiever en de schapen hebben nog lange staarten.
Zelf hebben we ook nog beesten opgezocht, namelijk Magallaanse pinguins op het door hen gekoloniseerde Isla Magdalena. Volgens de informatie die we op de boot kregen, leven er op dit eiland tussen honderd- en tweehonderdduizend pinguins. En dat zijn er écht veel! We hebben zeker geen spijt van deze ietwat toeristische excursie (gelukkig was het niet druk), want het was echt cool! Als bonus zagen we ook nog dolfijnen die helemaal uit het water sprongen!

ANDERE REIZIGERS
Bijna elke dag komen we andere fietsers tegen. Op één fransman na sprinten ze allemaal richting het zuiden. De meeste leggen vergelijkbare afstanden af, maar anderen zijn al jaren onderweg. Zo ontmoetten we een andere fransman, die al twee jaar aan het fietsen is van Alaska naar Ushuaia. Een amerikaanse jongen is al sinds drie jaar onderweg. De komende weken regelt hij bij familie zijn visa, waarna hij meteen doorreist naar Europa. Een ouder brits echtpaar ontmoetten we op de pont van Porvenir naar Punta Arenas. Zij zijn met hun Landrover Discovery al twee keer de wereld rondgereisd; eenmaal over het zuidelijk en eenmaal over het noordelijk halfrond. Zij hadden superinteressante verhalen te vertellen. Om wat geld bij te verdienen schrijven ze artikelen over hun reizen in het Landrover Owner Magazine.

EN VERDER
- ´Begraven´ Chilenen hun doden in flats. De kist wordt in een gat in de muur geschoven en ingemetseld. Ervoor wordt een vitrine gemaakt met daarin meestal de naam van de overledene en een foto en heel veel kitsch. Veel vitrines waren nu nog versierd voor kerst.
- Het punt op de kaart dat Morro Chico wordt genoemd, bleek slechts een politiepost en een restaurant te zijn. Wij sliepen toen bij de erg vriendelijke carabineros. Deze kerels wonen met hun gezin in het midden van niets en werken 24/7. Ze bakken hun eigen brood en hebben een moestuin en kippen. Wat precies hun taak is bleef voor ons onduidelijk. Patrouille rijden?
- Langs de kant van de weg staan regelmatig kapelletjes. Deze worden daar neergezet als er iemand is verongelukt. Oók zien we soms kapelletjes van een ander kaliber, er liggen honderden, zo niet duizenden, flessen water opgestapeld. Het verhaal dat hierbij hoort gaat als volgt. Er was eens een vrouw met een pas geboren kind. Door de droogte kwam zij om, maar haar kind bleef een week in leven omdat het nog uit haar borst kon drinken. De Chilenen die in deze legende geloven ´offeren´ nog steeds water aan de moeder en doen daarbij een wens.
- Ook nog een foto uit Argentinië, waar ze erg goed zijn in het spiegelen van boodschappen in de schappen. Het lijkt meer noodzaak dan iets anders, want de winkels waren daar vaak bijna leeg.
- Véél straathonden! Ze gaan netjes voor je zitten als ze merken dat je eten hebt, best grappig!

Zo zijn jullie weer op de hoogte. De leukste/mooiste/meest relevante foto´s zijn op Flickr geplaatst. Jullie kunnen hiernaast klikken om naar die pagina´s te gaan. Wij gaan weer verder met het voorbereiden van de komende weken, want: Nationaal Park Torres del Paine, waar we een wandeltocht van ongeveer 7 dagen gaan maken, de Perito Moreno Gletsjer en nog een heleboel meer!

Voor (leuke) nieuwtjes houden wij ons aanbevolen ;)

Groetjes!

7 opmerkingen:

 1. Haa!

  Gaaf avontuur weer, volgens mij hebben jullie het ritme wel gevonden :) Fijn dat de mensen zo behulpzaam zijn, dat zorgt voor vast voor mooie ontmoetingen.

  Ik bekijk de foto's met Lenny Kravitz - 'I want to fly away' op de achtergrond, geen goede combo! Ik wil ook op avontuur nu, haha! :D

  Have fun & take care!

  Marc

  P.S. ik heb geen 'blog-mail' ontvangen ter notificatie van een nieuwe post. De RSS feed is wel netjes doorgekomen.

  P.P.S. ik wil die 'Antoon-vult-zijn-fles-bij-die-gletsjer-waterval-foto' wel hebben voor op de webshop hoor! :D

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jullie willlen (leuke) nieuwtjes? Nou oke, dan: mijn pols zit in t gips. Niet gebroken en maandag mag t er weer af :) Hopelijk definitief!
  Er is nog meer gips in de familie, maar laat ik geen nieuws van anderen verklappen ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi,hoi,

  Wat leuk om jullie verhalen te lezen. Wat een ervaringen maken jullie mee.
  Veel plezier nog.
  Bij ons heeft het vandaag heel veel gesneeuwd. In heel Nederland wel 10 centimeter. Leuk he om te weten;-) .
  Groetjes van de daantjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hey!
  Super leuk om jullie verhalen te lezen en de foto's te bekijken! :-) Echt vet wat jullie allemaal zien en meemaken!
  Mijn nieuwtje is dat Freek en ik nog maar 1 weekje student zijn! scriptie is binnen en 506 ook:) Dus het gaat eindelijk gebeuren ;) Succes met trappen tegen de harde wind in en veel plezier!!! xx Lynn

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi hoi!

  Leuke verhalen over jullie reis hoor! Ik lees dat jullie het fietsen nu al zat zijn en al een weekje gaan wandelen, wat moet dat nog worden de komende maanden? ;)
  Ik kijk al weer uit naar de volgende foto's en het verhaal over de wandeltocht!

  Hier binden we de ijzers maar weer eens onder :) (Misschien zelfs voor de Elfstedentocht?!)

  Gegroet!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi stoere fietsers,

  Wat leuk om jullie verhalen te lezen, heel herkenbaar ook. Wij hebben meerdere varianten gehoord over de legende met de waterflessen. En dan nu naar Torres del Paine, schitterend om daar te wandelen! Geniet ervan. Wij hebben hier nog sneeuw en ijs, niet zoveel als de Perito Morena, maar toch..............

  Groetjes,

  BeantwoordenVerwijderen